Door de jaren heen merk ik dat ik de complexiteit van het werk steeds meer meeneem naar huis. Het maakte me onrustig. Kon ik voorheen meer gebruik maken van mijn authenticiteit die geaccepteerd werd en waardoor ik mijn vak goed kon uitoefenen, merk ik dat dit nu anders is komen leggen. In de jaartjes die ik nog werk, moet dit wel een plaats krijgen, zonder tekort te willen doen aan wat al aanwezig, is in deze steeds complexer wordende wereld in het onderwijs.  Annemieke heeft me geholpen om meer rust in te bouwen (tijd plannen!). De natuur waar we tijdens onze wandelingen veel symboliek uit ontleend hebben bracht een goed gesprek met goede vragen van Annemiek. Voor mij was het soms keihard werken. Echter altijd na eerst te resetten, één worden met de natuur. Voor de toekomst neem ik de vragen mee en probeer de emoties te plaatsen, wat deze met doen en welke acties daaruit kunnen volgen. Het benoemen in deze maken dat ik overzicht krijg over mijn emotie maar ook wat ik te doen heb. Bewustwording/-zijn en eigen reflectie zijn sleutelwoorden. Wellicht brengt dit een rustiger vaarwater thuis en in het werk.

Wandelcoach? Wat houdt dat in? Gaat het me helpen?
Allemaal vragen die mij bezig hielden. Een spannende stap om te zetten en om hulp in te schakelen. Maar wat ben ik blij dat ik deze stap heb durven zetten. Bij de eerste afspraak voelde ik me meteen op mijn gemak en durfde ik me over te geven, de opdrachten te doen en te genieten van de natuur. Wat heb ik veel geleerd tijdens de verschillende wandelsessies. Rust vinden in mezelf, gevoelens accepteren en een plaats geven waren belangrijke onderdelen tijdens onze wandelingen. Na de wandelsessies hebben we deze doelen weten te bereiken. Ik heb verschillende oefeningen en handvatten in mijn rugzak zitten om hiermee door te blijven gaan. Dit gevoel wil ik vasthouden, want het voelt zoveel prettiger.
Dankjewel Annemieke!

Dankzij onze fijne gesprekken tijdens onze wandelingen in de natuur heb ik weer geleerd te vertrouwen op mijn gevoel. Ik kwam er zelf niet uit om het juiste pad te kiezen en stond op een tweesprong. In mijn hart wist ik al een poos dat ik niet gelukkig was in mijn huidige werksituatie, alleen ik durfde de beslissing niet te nemen. Door jouw rustige persoonlijkheid, je verdiepende vragen en, soms voor mij moeilijke, opdrachten, kan ik eindelijk een keuze maken voor mijn toekomst. Ik ga nu mijn hart volgen en vertrouw erop dat er mooie nieuwe uitdagingen op mijn pad komen. Dankjewel hiervoor!

Ik heb al vaker andere trajecten gevolgd, maar de wandelcoaching bij Annemieke heeft toch een hele andere beleving. Het is een fijne manier om aan jezelf te werken. Doordat je samen wandelt, praat het gemakkelijk en fijn. Je zintuigen gaan aan in een mooie omgeving, waardoor het meer beklijft. Annemieke is een hele fijne coach die naar je luistert en meedenkt. Het voelde al snel vertrouwd. Het zal je verbazen hoeveel je kunt leren in en van de natuur. Ik zal het iedereen aanraden! Dankjewel Annemieke voor deze bijzondere en leerzame ervaring.

En toen zat ik opeens thuis, niet meer in staat om te werken. Een burn-out / overspannen, tja, welke naam zullen we het geven. Totaal niet zien aankomen, maar opeens kon ik niet meer. Tijdens de eerste twee maanden thuis ging ik naar een haptonoom en na twee maanden vond ik het tijd om verder met mezelf aan de slag te gaan. Ik was me inmiddels al wel bewust van veel van mijn valkuilen, dacht te weten wat ik wel en niet wilde en vond het tijd om hier eens met iemand verder over te kunnen praten. Van mijn bestuur kreeg ik de contactgegevens van Wandelcoach Annemieke. “Kijk maar eens of dit iets voor je is?” Met mezelf aan de slag, onder begeleiding van een coach, lekker buiten in de natuur in plaats van een kantoor, nou dat leek me zeker wel iets. Meteen een afspraak gemaakt voor de intake. Een beetje sceptisch was ik wel, moet ik nu opeens met bomen gaan praten??
Niks van dat. Tijdens de intake raakte Annemieke door het stellen van de juiste vragen meteen de kern.

Al wandelend kwam er steeds meer rust in mij en door af en toe even letterlijk stil te staan bij de dingen die ik zei en dit vervolgens te koppelen aan dingen die ik om me heen zag in de natuur, vielen steeds meer stukjes op hun plek. Ik ging voelen wat ik echt wilde.
Ik heb het altijd heel makkelijk gevonden om te kunnen verklaren waarom ik dingen wel of niet deed, verklaren wat mijn volgende logische stappen waren. Tijdens het traject met Annemieke heb ik naast het verklaren steeds meer leren voelen of het ook echt bij mij paste. Hoofd en hart koppelen aan elkaar. Tja, dat klinkt dan wel zweverig….. maar het heeft mij veel opgeleverd. Naast praten met elkaar en rust nemen tijdens het wandelen, hebben we ook praktische tips en tools besproken die mij helpen om het in de toekomst zelf te kunnen. Ik ben zelf in mijn werk al vaak bezig geweest met coaching van teamleden en kinderen. Nu was ik zelf het onderwerp van coaching. Bijzonder om te ervaren wat bepaalde coachingsvragen voor effect hebben op je denken en je zijn.

Ik merkte dat ik een aantal jaar terugkerende periodes had waarin ik in een aantal patronen vastzat. Ik merkte dat ik hier zowel op werk als privé tegenaan liep. Het lukte mijzelf lastig om dat te doorbreken, waardoor ik op zoek ben gegaan naar een coach. Met name thema’s rondom onzekerheid, grenzen aangeven en eigen keuzes maken; op zoek naar wat ik zelf echt wil. Het hielp goed om eerst even te ontladen met waar ik mee bezig was in mijn hoofd, zodat ik ook echt kon focussen op de coaching. In eerste instantie was ik wat terughoudend over het gebruik van ‘voorwerpen’  uit de natuur als metafoor, maar ik merkte tijdens het lopende coachingstraject dat dit heel erg helpend was om bepaalde inzichten te onthouden.

De wandelcoaching heeft me rust gebracht… Ik ben veel op zoek geweest naar hoe en wat ik voor mijzelf zou willen in de toekomst. Ik had het gevoel overal ‘medium’  in te zijn en nergens echt in uit te blinken, geen specifieke hobby of passie te hebben, niet echt de behoefte te hebben door te studeren en wel de gedachte dat iedereen in mijn omgeving dat wel deed of verwachtte. Ik verwachtte dat de coaching mij meer inzicht zou geven in wat ik zou kunnen doen om ergens meer in te ontwikkelen, maar ik ben juist tot de conclusie gekomen dat het helemaal onnodig is. Ik geniet van de kleine dingen en dat is juist voldoende. De druk die ik mijzelf hierin opleg is vooral door ingevulde gedachtes van anderen. Wat een rust om dat meer los te laten. Daarnaast heb ik inzicht gekregen. Het is niet zo dat de thema’s waar ik mee heb gezeten opgelost zijn, maar het inzicht helpt mij wel om dit proces voort te kunnen zetten. Inzicht in waar patronen vandaan komen, op wat voor momenten dit terugkomt en wat hier helpende gedachtes kunnen zijn wat ik er tegenover kan zetten.
Door de coaching lukt het mij om, wanneer ik voor een keus sta, mijzelf de vraag te stellen: ‘Wat wil ik?’. Ook ben ik mij bewuster geworden wat en Wie mijn waarde bepaalt; wat invloed heeft op mijn onzekerheid. Aandacht voor mijn gevoel en mijn tijd inplannen voor mijzelf is iets wat ik wil voortzetten.  Doordat ik door mijn werk gewend ben om zelf vragen te stellen, merkte ik dat ik geneigd was zelf al te zoeken waar Annemieke naar toe wilde en op haar ‘stoel’ te gaan zitten. Het hielp dat Annemieke erkenning had voor mijn werk en daardoor doorhad dat ik dit wilde doen. Ik heb leren loslaten en echt tijd te nemen voor mijzelf daardoor.  Annemieke heeft niet echt mijn vragen beantwoord, maar vaak middels een tegenvraag inzicht gegeven. Zo ben ik meer stil gaan staan wat maakt dat ik bijvoorbeeld zo bezig ben met wat anderen van mij zouden verwachten. Annemieke luisterde goed naar wat ik vertelde en nam de tijd. Ook hielp het dat Annemieke echt zocht naar wat voor manier van coaching het beste bij mij als persoon aansloot.  Nogmaals erg bedankt Annemieke!

In 2019 heb ik de tijd voor mijzelf genomen. Ik ben hulpverlener van beroep en van nature. Altijd bezig om andere mensen te helpen. Het is daarom een luxe om over mijzelf te praten en “aan mijzelf” te werken. Door toepasselijke opdrachten, mooie bossen en procesmatig te werk te gaan was het een leervak traject dat mij mooie inzichten gegeven heeft.