Annemieke van Groos

Als orthopedagoog heb ik ruim 20 jaar ervaring binnen het werkveld van het onderwijs en de geestelijke gezondheidszorg, waarbij ik met name leerkrachten en ouders gecoacht heb. In het voorjaar van 2017 heb ik met succes de CRKBO-geregistreerde Wandelcoach Opleiding® van Het Coach Bureau afgerond. Sinds september 2017 ben ik eigenaar van coachpraktijk Wandelcoach Annemieke. Ik ben lid van de Vereniging van Christen Coaches. En ik sta geregistreerd als kwaliteitscoach bij Coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine.

Nu mijn werk naar buiten is verplaatst, ben ik telkens opnieuw verrast over de impact van bewegen en natuur, op mezelf en op de ander. Het geeft rust en ruimte in je hoofd. En de natuur inspireert, blijft niet binnen kaders, maar geeft plek aan alle gedachten en ideeën waardoor je nieuwe inzichten krijgt.

Ik geloof dat elk mens uniek gemaakt is en een schat aan ideeën, mogelijkheden en krachten gekregen heeft. Maar door drukte en stress hebben veel mensen daar geen zicht meer op en krijgen ze ook lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, hyperventilatie, pijnlijke spieren in nek en schouders, enzovoorts. Wanneer ze de tijd nemen voor rust en ontspanning in de natuur,  kunnen ze weer zicht krijgen op zichzelf en hun eigen drijfveren, verlangens en ideeën.

Alle mensen zijn prachtige mensen, net als alle bomen prachtige bomen zijn. Ook in de natuur zijn er soms omstandigheden waardoor een boom niet altijd tot zijn recht komt. Hij staat bijvoorbeeld te dichtbij andere bomen, waardoor hij niet goed kan groeien. Of hij staat in verkeerde grond waardoor hij niet de goede voeding tot zijn beschikking heeft. Een hevige storm kan een boom doen vellen.

Het kijken naar een boom kan al veel associaties oproepen waar iemand verder mee kan.

In de winter van 2016 kwam ik zelf al wandelend langs deze prachtig grote boom en ik dacht: deze boom doorstaat alle seizoenen. Zo fier rechtop wil ik ook staan in alle seizoenen van mijn leven. De boom past zich aan de omstandigheden aan en loopt er niet voor weg. Af en toe laat hij wat los: bladeren, een tak die afknapt of hij laat zich snoeien. Hij heeft dan wel een wond, maar laat de andere takken niet hangen. In al die jaren heeft hij van alles voorbij zien komen, maar hij gaat er niet op in. Hij is gewoon zichzelf. Wat een mooie les uit de natuur voor mezelf!

Zo wordt de natuur actief ingezet tijdens de coachwandelingen en krijgen de mensen meer ruimte in hun denken om tot nieuwe inzichten te komen. Ze worden al wandelend wijzer over zichzelf en wat ze kunnen doen om meer in balans te komen, zodat ze weer energie en plezier gaan beleven in wie ze zijn en wat ze doen. Dat is wat mij drijft in het wandelcoachen!

Mijn stijl van coaching kenmerkt zich door empathie en verbinding. Door goed te luisteren, wil ik de mens achter zijn of haar verhaal ontdekken en hem of haar weer in verbinding brengen met zichzelf, de ander, zijn omgeving en als dat gewenst is, ook met God. Daardoor krijgt de ander weer zicht op wat hij wil en hoe hij daar kan komen, wat nieuwe energie en herstelde balans geeft.

Ik geloof in God die elk mens zijn eigen bijzondere eigenschappen heeft meegegeven en dat Hij de natuur aan ons gegeven heeft om voor te zorgen en van te genieten. Maar of je nu wel of niet in God als schepper gelooft, iedereen is onder de indruk van de schepping, de natuur. Op ieder van ons heeft het een niet te negeren uitwerking.

Hieronder kun je een aantal spreuken lezen die mij inspireren. Spreuken om even bij stil te staan, te overdenken of in gedachten te nemen als je door de natuur loopt: